Nieuwsbrief #5 · Nieuwsbrief PvdP

Twee onderwerpen:

1) Met dank aan de nieuwe regering.

2) Kraken is recyclen en recyclen gaat door!

De PvdP is de afgelopen maand actief aan het recyclen in Wageningen. Door de Landbouw Universiteit is Wageningen een ideale vestigingsplek voor de Veranderfabriek. Jaarlijks komen hier vele jonge idealistische studenten uit de hele wereld naartoe.

Het aankaarten van de nieuwe antikraakwet is begonnen op Oerol. Vanaf 1 oktober zullen er door de nieuwe wet minder vrijplaatsen in Nederland overblijven. Vrijplaatsen zijn nodig om de verstarrende maatschappij genoeg veerkracht te doen behouden om de komende harde wind te kunnen trotseren.

Ter vermaak heeft de partij 6 financiële redenen geformuleerd waarom kraken goed is voor de economie:

  1. Kraken zorgt ervoor dat veel kunstenaars atelier ruimte kunnen veroorloven in kraak en antikraakpanden. Elke kunstenaar in Nederland zorgt voor meerdere betaalde banen in o.a. de horeca, standbouw, organisatie en toerisme.
  2. Kraken zorgt er vaak voor dat een wijk veiliger en interessanter wordt waardoor de grond en huizen prijzen omhoog gaan. (gentrificatie)
  3. Kraken zorgt ervoor dat panden waar lang niets gebeurd weer in het economische verkeer belanden.
  4. In kraakpanden worden trends gezet die commercieel benut worden.
  5. In kraakpanden wordt geëxperimenteerd en geïnnoveerd waardoor industriële en maatschappelijke toepassingen worden ontdekt.
  6. In kraakpanden worden goedkope duurzame experimenten gedaan die als ze trend zetten de ecologische schade aan de aarde kunnen beperken.

 

Hieronder staan enkele publicaties en persberichten die met de acties in Wageningen zijn gegenereerd. De Tropische kas is inmiddels verlaten voor een goed gesprek met de vastgoed mensen van de universiteit. Deze gaven aan positief verrast te zijn door onze geestdrift. De tropische kas mogen we niet hebben, maar er is een toezegging om in combinatie met wetenschappers op de faculteit een evenement te organiseren.

 

Persbericht 31 augustus 2010

 

De PvdP kraakt de tropische kas in het Arboretum voor de doe-het-zelf faculteit Permacultuur.

 

Wageningen, 31 augustus. De Partij voor de Planten is serieus op zoek naar een vestigingsplaats voor haar Veranderfabriek. (www.groeninnovaties.nl/veranderfabriek) Ditmaal is het een tropische kas vol dode planten die de Plantenpartij wil hergebruiken.

 

De Mouterij die op Overshoot Day gekraakt werd is weer verlaten. Dit omdat er uitzicht is op een gebruiksovereenkomst voor de tijd tot aan de renovatie van de gebouwen. Ook nu is er direct contact gezocht met de eigenaar. De kas met een grote cultureel historische waarde is in eigendom van de kenniseenheid Plant van de WUR.

 

De Plantenpartij zou de kas graag tijdelijk in gebruik nemen als kenniscentrum. Er is een Permacultuur ontwerp gemaakt van de kas en haar omgeving. De dode tropische ex-bewoners van de kas zouden als compost gebruikt worden voor het opkweken van eetbare planten die goed in de Wageningse bodem kunnen groeien. In Permacultuur worden stabiele ecosystemen ontworpen waar de mens in past. Je kan denken aan het ontwerp van een eetbaar bos. Een dergelijk bos zal als het eenmaal aangeplant is verder uit zichzelf koolstof binden, water zuiveren, de bodem gezond houden en de lokale bevolking van voedsel, brandstof en bouwmateriaal voorzien. De PvdP wil het ontwerp voor de kas de komende tijd doen groeien door in gesprek te gaan met de buurt en geïnteresseerde studenten. Er is contact gelegd met verschillende docenten Permacultuur. De PvdP spreekt van de doe-het-zelf faculteit Permacultuur.